Har du renoverat och behöver köra bort gammalt rivningsmaterial till återvinningsstationen? Eller har ni rensat hemma och vill slänga bort allt från den gamla soffan till skidor och kläder? Om du inte vill packa bilen full, hyra ett släp och köra bort allt kan företag anlitas för tjänsten. Smidigt och enkelt – men se upp med rutavdraget.

Efter renovering, höststädning eller bara utrensning i hemmet skapas det snabbt stora högar med saker som behöver slängas bort på en återvinningsstation. Det billigaste alternativet är att själv genomföra jobbet. Men det krävs då att du har tillgång till en bil med dragkrok och sedan kan hyra ett släp. Behöver du även hyra bil bör det inte längre vara det bästa ekonomiska alternativet. Att då köpa in tjänsten via en flyttfirma eller ett så kallat allserviceföretag är bättre.

Bära bort – Slänga bort -Skänka bort

Oavsett vad du vill göra med sakerna du inte längre behöver kan du enkelt få hjälp att transportera bort dessa från ditt hem. En av de tjänster som kan hittas hos en flyttfirma är just ”Bortforsling”. Detta utifrån att det ofta uppstår ett sådant behov när en flytt sker. De som ska flytta passar på att rensa vilket innebär att saker ska slängas bort eller köras till second-hand.

Men inte rut

Det finns företag som erbjuder rutavdrag för transport av skräp till en återvinningstation. Men det är egentligen felaktigt. Skatteverket skriver uttryckligen att ”bortforsling av skräp” och annat material till en återvinningstation inte är ett godkänt underlag för rutavdrag.

Här kan det bli lite snårigt då transport och hjälp av en flyttfirma kan innebära avdrag till vissa platser – men inte andra.

Om en flyttfirma hjälper till att flytta från din gamla adress till din nya så är detta avdragsgillt. Som med alla rutavdrag så gäller det däremot enbart arbetskostnaden. Men om de istället ska transportera till ett magasin eller till en vän så får man inte avdrag för det arbete som sker. Detsamma gäller om en flyttfirma anlitas för att frakta hem möbler efter inköp av dessa i ett varuhus.

För att det ska vara godkänt krävs alltså att transporten är kopplad till just en flytt. Självklart kan magasinering vara en del av en flytt om man exempelvis inte får tillgång till nya bostaden direkt. Även här finns det då regler. Det gäller att magasineringen inte får vara mer än två år för att avdrag ska vara okej.

Eftersom det måste vara kopplat till en flytt får alltså inte rutavdrag användas om en flyttfirma kör möblerna till en återvinningsstation.