Att köpa begagnat när du ska köpa prylar och tillbehör till båten är mycket vanligt. Allt fler människor har börjat se miljöfördelarna som finns med återbruk och återvinning av detta slag, men de har även upptäckt förtjusningen med de lägre priserna. Att köpa en begagnad båtvagn kan löna sig ordentligt och här finns det många slantar att spara. Dock är det viktigt att du är lite extra uppmärksam i samband med begagnade köp. Visst är det lockande, men du behöver se till att du gör en mycket noggrann undersökning innan du låter köpet gå igenom.

Vad är det då som man ska vara uppmärksam på när man ska köpa en begagnad båtvagn? Till att börja med är det viktigt att du kollar att vagnen är i gott skick, men du bör även kontrollera försäljaren i fråga. Detta är något som är extra viktigt om du väljer att handla från en privatperson istället för en båthandlare.

Så undersöker du båtvagnen

Låt oss leka med tanken att du nu har hittat en begagnad båtvagn som du är intresserad av. Då är det dags att boka in ett möte så att du kan komma och titta på vagnen. Här nedan har vi skapat en lista på de viktigaste områdena att hålla koll på.

Rost – Rost kan leda till väldigt stora problem om det inte hanteras så fort som möjligt. Är båtvagnen rostig behöver du kontrollera om det är rost som du kommer att kunna skrubba bort eller om det är rost som fått stora partier att helt gå sönder.

Bromsar – En båtvagn kan komma med bromsar så väl som utan bromsar. Om du har valt en båtvagn med bromsar behöver du säkerställa att de fungerar som de ska. Det enda sättet att lyckas med det är att testköra båtvagnen. Det är bara då du kommer att kunna avgöra hur välfungerande de är.

El – Det är viktigt att din båtvagn är intakt när det kommer till el. Titta på hur kablarna ser ut och kontrollera så att de inte är skadade eller trasiga. Titta även på annan typ av elektronik, t.ex. båtvagnens belysning. Här kan du passa på att även titta på rullar, vaggor och vinsch. De ska vara hela och så minimalt slitna som möjligt.

Trä – Det är inte ovanligt att man väljer att designa båtvagnar med trädetaljer. Dessa trädetaljer brukar vanligtvis vara placerade på båtvagnens ram. Här är det viktigt att du tittar på träet ordentligt, för att se om det finns några tecken på röta.

Reservdelar till båtvagnen – Det är inte ovanligt att äldre båtvagnar säljs bort billigt. Det kan vara lockande för plånboken. Du bör dock kolla upp om marknaden fortfarande erbjuder reservdelar för just den modell du vill köpa. Risken är annars stor att reservdelar slutat tillverkas.

Categories: